Apple hielp de Amerikaanse regering bij het bouwen van een iPod ‘top secret’

David Shayer zat in 2005 aan zijn bureau toen de baas van zijn baas bij Apple hem vroeg om een ​​”speciale opdracht” voor het bedrijf op zich te nemen: het Amerikaanse ministerie van Energie helpen bij het bouwen van een “topgeheime” iPod.

Shayer, een van de eerste software-ingenieurs die is ingehuurd om aan de eerste iPod te werken, heeft het verzoek deze week in een blogpost uiteengezet. Naast de chef van de iPod-software, die hem die dag benaderde, beweerde Shayer dat slechts twee anderen binnen Apple op de hoogte waren van het project: de vice-president van de iPod-divisie en de senior vice-president hardware. Alle betrokkenen hebben sindsdien het bedrijf verlaten, zei hij.

Shayer zei dat hij een ontmoeting had met twee ingenieurs van Bechtel, een Amerikaanse defensie-aannemer, en ze vertelden hem dat ze de iPod zouden bouwen; hij hoefde alleen maar de ondersteuning te bieden die ze nodig hadden van Apple. De iPods moesten eruitzien en functioneren als gewone iPods, maar ze zouden aangepaste hardware bevatten die gegevens kon opnemen en niet door de gemiddelde gebruiker kon worden gedetecteerd, zei Shayer.

“Dit was geen Bechtel-samenwerking met een contract en loon”, schreef Shayer. “Het was Apple die een gunst bewijst onder de tafel voor het Department of Energy.”

Apple, Bechtel en het Ministerie van Energie reageerden niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar op het project.

De schijnbare samenwerking met de regering om geheime functies aan Apple-producten toe te voegen, staat in schril contrast met de botsingen van het bedrijf met de FBI en het ministerie van Justitie in de afgelopen jaren over de weigering om achterdeuren op iPhones te bouwen. Apple heeft herhaaldelijk de eisen van de Amerikaanse autoriteiten afgewezen om verdachten bij massale schietpartijen toegang te verlenen tot iPhones, en zei dat het bouwen van een dergelijke oplossing de privacy van al zijn gebruikers in gevaar zou brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *