IMF waarschuwt dat een herstel van de wereldeconomie in 2021 onwaarschijnlijk is

De IMF-chef merkte op dat gegevens uit de hele wereld slechter waren dan verwacht en benadrukte het gevaar van protectionisme als gevolg van de COVID-19-crisis.

De wereldeconomie zal veel langer duren dan aanvankelijk werd verwacht om volledig te herstellen van de schok veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, zei het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die het gevaar van protectionisme benadrukte.

Algemeen directeur Kristalina Georgieva gaf aan dat het fonds zijn prognose voor een krimp van het bruto binnenlands product (bbp) met 3% in 2020 waarschijnlijk naar beneden zal herzien, en dat volgend jaar slechts een gedeeltelijk herstel wordt verwacht in plaats van een herstel van het bbp. 5,8% aanvankelijk verwacht.

In een interview met Reuters zei hij dat gegevens van over de hele wereld slechter waren dan verwacht. “Dat betekent natuurlijk dat het veel langer zal duren voordat we volledig hersteld zijn van deze crisis.” Hij bood geen deadline voor de rebound.

In april voorspelde de wereldwijde geldschieter dat bedrijfssluitingen om de verspreiding van het virus te vertragen de wereld in de diepste recessie zouden brengen sinds de Grote Depressie van de jaren dertig, maar sindsdien gerapporteerde gegevens wijzen op ‘meer slecht nieuws’.

Georgieva waarschuwde ervoor om zich als gevolg van de crisis niet terug te trekken in protectionisme.

“We moeten niet onze rug toekeren wat voor mensen overal heeft gewerkt: arbeidsverdeling, samenwerking en handel, waardoor de kosten van goederen en diensten dalen, het inkomen stijgt en armoede binnen de landen en tussen de landen gaan achteruit, ”zei hij tegen Reuters.

Gevraagd naar de hervatting van de spanning tussen de Verenigde Staten en China, ‘s werelds twee grootste economieën, zei Georgieva dat ze er bij de lidstaten op aandrong om open communicatie en handelsstromen te handhaven die de wereldwijde groei decennialang hebben ondersteund.

Een woordvoerder van het IMF zei dat tot nu toe ongeveer $ 21 miljard aan noodfinanciering is uitbetaald, met zeer lage rentetarieven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *