Categories
Economie

IMF waarschuwt dat een herstel van de wereldeconomie in 2021 onwaarschijnlijk is

De IMF-chef merkte op dat gegevens uit de hele wereld slechter waren dan verwacht en benadrukte het gevaar van protectionisme als gevolg van de COVID-19-crisis.

De wereldeconomie zal veel langer duren dan aanvankelijk werd verwacht om volledig te herstellen van de schok veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, zei het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die het gevaar van protectionisme benadrukte.

Algemeen directeur Kristalina Georgieva gaf aan dat het fonds zijn prognose voor een krimp van het bruto binnenlands product (bbp) met 3% in 2020 waarschijnlijk naar beneden zal herzien, en dat volgend jaar slechts een gedeeltelijk herstel wordt verwacht in plaats van een herstel van het bbp. 5,8% aanvankelijk verwacht.

In een interview met Reuters zei hij dat gegevens van over de hele wereld slechter waren dan verwacht. “Dat betekent natuurlijk dat het veel langer zal duren voordat we volledig hersteld zijn van deze crisis.” Hij bood geen deadline voor de rebound.

In april voorspelde de wereldwijde geldschieter dat bedrijfssluitingen om de verspreiding van het virus te vertragen de wereld in de diepste recessie zouden brengen sinds de Grote Depressie van de jaren dertig, maar sindsdien gerapporteerde gegevens wijzen op ‘meer slecht nieuws’.

Georgieva waarschuwde ervoor om zich als gevolg van de crisis niet terug te trekken in protectionisme.

“We moeten niet onze rug toekeren wat voor mensen overal heeft gewerkt: arbeidsverdeling, samenwerking en handel, waardoor de kosten van goederen en diensten dalen, het inkomen stijgt en armoede binnen de landen en tussen de landen gaan achteruit, ”zei hij tegen Reuters.

Gevraagd naar de hervatting van de spanning tussen de Verenigde Staten en China, ‘s werelds twee grootste economieën, zei Georgieva dat ze er bij de lidstaten op aandrong om open communicatie en handelsstromen te handhaven die de wereldwijde groei decennialang hebben ondersteund.

Een woordvoerder van het IMF zei dat tot nu toe ongeveer $ 21 miljard aan noodfinanciering is uitbetaald, met zeer lage rentetarieven.

Categories
Economie

Pacific Alliance: welke strategieën ontwikkelen de landen waaruit het bestaat om hun activiteiten te hervatten?

De afname van de inzameling in de periode maart / april was acuter in Peru, met een daling van 28,5%, terwijl de daling in Chili 17,5% bedroeg en in Colombia 15,4%. Verrassend genoeg meldt Mexico positieve cijfers

De daling van de binnenlandse productie weerspiegelt wellicht duidelijker de klap. Volgens de INEI daalde het Peruaanse bbp in maart met 16,3% en in april met 40,5%. In Chili daalde de maandelijkse index van economische activiteit (Imacec), die volgens de Centrale Bank van Chili een benadering is van de evolutie van het bbp, in maart 3,1% en de volgende maand 14,1%. In Colombia daalde de Economic Monitoring Indicator (ISE) met 4,9% in maart en 20,1% in april. Ten slotte had Mexico in maart een krimp van 2,3% in zijn Global Indicator of Economic Activity (IGAE). Informatie voor april is nog niet beschikbaar.

Evenzo had de afname van de export als gevolg van een lagere externe vraag naar producten en lagere prijzen gevolgen voor de landen van de alliantie. Door de interne verlamming en de zwakte van de wereldeconomie daalde de export in april met 52,3% in Colombia, 46,3% in Peru, 6,3% in Chili en 0,3% in Mexico (dat heeft een groter gewicht aan industriële producten in zijn exportmand).

Zoals te verwachten is, is de belastinginning in de meeste landen aanzienlijk gedaald als gevolg van minder economische activiteit en het feit dat regeringen hebben toegestaan ​​dat deze betalingen werden uitgesteld, zodat bedrijven en particulieren meer liquiditeit hebben. De afname van de inzameling in de periode maart / april was acuter in Peru, met een daling van 28,5%, terwijl de daling in Chili 17,5% bedroeg en in Colombia 15,4%. Verrassend genoeg meldt Mexico positieve cijfers.

CV-strategieën verschillen per land. Terwijl het Peruaanse plan aanvankelijk gericht was op algemene beperkingen en vervolgens op het heropenen van fasen door industrieën, was de hervatting in de rest van de Pacific Alliance meer gebaseerd op geografische zones.

Categories
Economie

De aandelenmarkten van Europa en Azië dalen weer door de angst voor het coronavirus

Donderdag daalden ze ongeveer 2%, terwijl de Brent al heel vroeg 1,47% daalde.

De aandelenmarkten daalden donderdag opnieuw uit angst voor het nieuwe coronavirus en de verwoestende economische gevolgen ervan, met name in de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, waar nieuwe werkgelegenheidscijfers worden verwacht.

In Azië daalde de aandelenmarkt van Tokio, na twee sessies van spectaculaire stijgingen, weer uit angst dat de pandemie zich naar de Japanse hoofdstad zou verspreiden. De Nikkei, die in de voorgaande twee sessies zo’n 15 procent won, eindigde donderdag met een verlies van 4,51 procent.

“De grote steden van de wereld, met name New York, zijn getroffen door het nieuwe coronavirus en Tokio mag geen uitzondering zijn”, zei Eiji Kinouchi, een analist bij Daiwa Securities, tegen AFP nadat de gouverneur van Tokio woensdag waarschuwde. van een mogelijke “explosie” van gevallen.

In Europa verloor Parijs al heel vroeg 1,88 procent, Frankfurt 2,01 procent en Londen 2,41 procent. Milaan daalde 1,5 procent en Madrid 2,37 procent.

“De negatieve trend van de ochtend [op woensdag] is te wijten aan de bijna ongecontroleerde verspreiding van het virus in de Verenigde Staten en in het bijzonder in New York”, benadrukt John Plassard, een investeringsspecialist bij Mirabaud, in een notitie.

Van zijn kant, volgens Tangi Le Liboux, een analist bij Aurel BGC, “blijft het de vraag of de pandemie zich snel zal blijven verspreiden of dat de inperkingsmaatregelen de voortgang ervan snel zullen vertragen en een snelle hervatting van de activiteit mogelijk zullen maken.”

Categories
Economie

Wat er volgens specialisten ontbreekt in het economische project van AMLO voor 2021

De regering van Andrés Manuel López Obrador heeft woensdag haar nationale begrotingsproject gepresenteerd voor 2021. Het project omvat bezuinigingsmaatregelen om de economische crisis waarmee het land te kampen heeft, deels als gevolg van de COVID-19-pandemie, het hoofd te bieden. De minister van Financiën, Arturo Herrera, heeft dit economische pakket dinsdag aan de Kamer van Afgevaardigden bezorgd voor analyse en goedkeuring. Maar in het land blijven de woorden van Herrera van eind augustus doorklinken, toen hij zei dat de regering in 2020 een einde zou maken aan haar spaargeld omdat ze zouden worden gebruikt om de gezondheidsproblemen het hoofd te bieden.